Rippikoulu

Rippikoulun jälkeen vietettävä konfirmaatio on nuorelle yksi elämän merkkipaaluista. Omaan arkeen, itseen ja tulevaisuuteen liittyvät pohdinnat kytkeytyvät samaan armoon kuin kaste lapsuudessa. Nuoren ei tarvitse kulkea yksin, vaan Jumala haluaa vahvistaa häntä uskossa ja siunata uudessa elämänvaiheessa. Matka Jumalan lapsena voi jatkua hyvässä turvassa.

 

Konfirmaatio on juhlava päätös rippikoululle

Rippikoulu päättyy kirkossa vietettävään konfirmaatiomessuun. Konfirmaatiossa nuori lausuu uskontunnustuksen yhdessä muun seurakunnan kanssa ja liittyy näin maailman kristittyjen ketjuun. Aikaisemmin rippikoulun aikana on pohdittu yhdessä ja erikseen mitä tarkoittaa olla kristitty.

Konfirmaatio merkitsee vahvistamista. Vahvistaminen tarkoittaa tukea, jota kirkko tahtoo nuorelle tarjota. Seurakunta rukoilee nuorten puolesta ja siunaa heidät kulkemaan kohti aikuisuutta. Siunaamiseen alttarilla osallistuvat nuoren omat kummit, aivan kuten kastetoimituksessa aikanaan.

Rippikouluun saavat osallistua kaikki, mutta konfirmaation edellytys on kaste ja kirkon jäsenyys.

Rippikoulun käyminen antaa oikeuden kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen.

Konfirmoitu nuori saa oikeuden:

  • käydä ehtoollisella itsenäisesti

  • toimia kummina

  • asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin 18-vuotiaana

  • äänestää kirkollisissa vaaleissa 16-vuotiaana.

kirkon alttaritaulu

Konfirmaatio on osa ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua. Konfirmaatiota vietetään joko sunnuntain messun yhteydessä tai omana erillisenä messunaan. Konfirmaatiomessu kestää yleensä 1-2 tuntia. Kirkot ovat konfirmaatiomessuissa usein hyvin täynnä, joten paikalla kannattaa olla ajoissa.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen