Toimitilat ja hautausmaat

Heinäveden kirkko on seurakunnan pääkirkko. Se sijaitsee korkealla mäellä kirkonkylän välittömässä läheisyydessä, jolta avautuu kaunis näkymä Kermajärvelle.  Heinäveden kirkkoon mahtuu noin 1600 ihmistä. Kirkon avaruutta ja arkkitehtuuria kannattaa saapua ihmettelemään kauempaakin.

Heinäveden kirkossa järjestetään monenlaisia tilaisuuksia. Talvisaikaan kirkko on auki pyhäinpäivänä, itsenäisyyspäivänä, kauneimpien joululaulujen aikaan, jouluna ja pääsiäisenä. Muina talvisajan aikoina kirkko on pääsääntöisesti suljettu ja jumalanpalvelukset pidetään Kirkonkylän seurakuntakodilla.

Kirkonkylän seurakuntakoti toimii talvisaikaan jumalanpalveluksien pitopaikkana. Seurakuntakodin päässä sijaitsevat myös kirkkoherranvirasto. Seurakuntakodilla kokoontuu kerhoja, partio ja sitä käytetään moninaisiin kirkollisiin toimituksiin.

***

Karvion seurakuntakoti toimii jumalanpalvelusten, kerhojen, seurakunta- ja muistotilaisuuksien pitopaikkana. Seurakuntakodilta on sopivat matka sekä Palokin että Petruman hautausmaille.

***

Petruman luonnonkaunis hautausmaa ja rauhallinen paikka viimeiseksi leposijaksi.

***

Palokin vanhalla hautausmaalla muistetaan sankarivainajia itsenäisyyspäivinä ja tänne haudataan myös monia tästä elämästä lähteneitä.

***

Palokin uusi hautausmaa on usein käytössä ja moni heinävetinen saapuu tänne Lintulan luostarin lähelle muistelemaan poisnukkuneita läheisiään.

***

Kirkon vieressä sijaitseva Kirkastusvuoren hautausmaa on luonnonkaunis, jonka ääreltä avautuvat hienot näköalat Kermajärvelle.

***

Parkintauksen metsähautausmaa on Kirkonkylän sivussa oleva rauhallinen alue. Hautausmaa on vanha, mutta sen vaikeasti haudattavan maaperän vuoksi sinne ei vuositasolla lasketa enää kovinkaan montaa vainajaa. Viimeisenä lepopaikkana hautausmaa on kaunis.

***

Petäjäharjun hautausmaa on Heinäveden seurakunnan päähautausmaa, jonne pääosa vainajista lasketaan. Hautausmaalle ei ole pitkä matka Kirkonkylän seurakuntakodilta, jossa monet vainajista siunataan. Siunaustilaisuus voidaan pitää myös haudalla.

***

Heinäveden kirkon vieressä sijaitsee pääsankarihautausmaa. Talvisaikaan puutkin ovat nöyrtyneet kunnioittamaan veteraanisukupolven uhrauksia.